*

*

2010. július 25., vasárnap

János-rét - Három-kő - Tar-kő - Kis-virágos-hegy - Büszkés - Mohos-töbör - Keskeny-rét - Kis-Kőhát nyerge - János-rét (2010.07.24.)

 

A túra első, jelzett utakon haladó fele igen népszerű, gyakran megtett út. A teljes útvonal hossza 13 km, a szintkülönbség 270 m.


A János-rétről a zöld négyzet és a zöld jelzésen kapaszkodunk fel a fennsíkra.


Kb. 1 km megtétele után rátérünk a zöld háromszög jelzésre.


Az út öreg bükkösben vezet, sziklás, köves részen a fennsík déli peremén.


1,5 km megtétele után elérünk az Ilus-kút nevű kiszáradt forráshoz a Nagy-Kőhát és a Kis-Kőhát közötti nyeregben. Innen a fák között a Kis-Kőhátra tekinthetünk vissza.


1 km megtétele után jutunk ki az erdőből a Három-kő tisztására, ahonnan megfelelő időben le lehet látni az Alföldre, el lehet látni Tiszaújvárosig és nyugati irányban Felsőtárkányon át Egerbe, sőt a Mátráig és a Mátrai Hőerőműig akár.


Így néz ki fentről a Hereg-rét a Répáshuta-Felsőtárkány között vezető országúttal, ami légvonalban 1,5 km-re van, szinte pontosan déli irányban.


És ilyen a következő déli perem kő, a Tar-kő a háttérben a Mátra tömbjével és a Kékestetővel.
A zöld háromszög jelzésen ereszkedünk le a Három-kőről, majd a kék jelzésre kanyarodunk balra. 1 km után érjük el a Tar-követ, ami a legmagasabban fekvő déli perem kő 950 m magasságban. És valóban, főként nyugatra, Eger irányába tekintve lehet az az érzésünk, hogy a világ tetején állunk, és a lábunk alatt fekszenek a déli Bükk hegyei.


Csináltam egy panorámaképet, ami jobb is lehetne, de az első próbálkozásom ebben a műfajban. :)

A Tar-kőről a kék jelzésen haladunk lefelé a Büszkés-hegyről, majd kb. 1 km után északra fordulva a kék-zöld jelzésen teszünk meg 200 m-t, majd még az Őserdő előtt jobbra fordulunk egy erdészeti dűlőútra.


Innentől tulajdonképpen az északi oldalán kerüljük meg a Büszkés-hegyet, egy nagyjából szintben haladó úton. 1 km után a Büszkés nevű tisztás mellett haladunk el.


A tisztás mindkét oldalán jelzetlen utak haladnak, keresztezve a dűlőutat, amin megyünk. Egyébként általánosan érvényes, jelzetlen utakon haladva, hogy érdemes figyelni a megtett távolság mellett az irányt és a domborzatot is, így minimális az esélye egy nagyobb eltévedésnek, illetve hamarabb rájövünk, ha nem a tervezett úton vagyunk. A nagyobb erdészeti és egyéb utakat az újabb térképek egyébként elég pontosan jelölik, persze az előfordul, hogy az aktuális fakitermelésnél jóval több út keletkezik attól függően, hogyan hozzák le a fát a hegyoldalból vagy éppen hogyan mozognak a munkagépekkel. A kisebb, térképen jelzett ösvények azonban sok esetben nem találhatók meg, így kalkuláljunk a túrák tervezése során. Egy idő után rutint lehet szerezni egyébként, és bátran le lehet térni a jelzett utakról, ahol sokkal több állattal lehet találkozni, érdekesebb, fajokban gazdagabb területekre lehet eljutni, tekintve, hogy ezeken kevesebb turista mozog általában.

A túraútvonalhoz visszatérve.... :)


A Büszkés tisztása után kb. 500 m-rel érünk a Mohos-töbör csodálatos, köves, bokrokkal, ciprusfélékkel, fenyőkkel tarkított dolináihoz, melynek déli oldalán haladunk végig.


Itt balról csatlakozik be az Olasz kapui tanösvény, melyet követve a Keskeny-rétre jutunk. Közvetlenül a zöld háromszög jelzés betorkollása előtt -tehát mielőtt még ezt elérnénk- kanyarodunk balra ismét egy jelzetlen földútra, mely a Nagy-Kőhát déli oldalán kanyarog szintben. Sajnos innentől, a korábbi tarvágás "nyomaként" fiatal erdőben visz az út a Kis- és a Nagy-Kőhát oldalában egyaránt.


1,5 km megtétele után a Kőhát-lápát keresztezve a Kis-Kőhát déli oldalán folytatódik az út szintben.


Délre tekintve helyenként gyönyörű kilátás nyílik a fennsík alatt elterülő déli Bükkre. Kb. 2 km megtétele után érünk a Kis-Kőhát nyergéhez, ahonnan a zöld és a zöld négyzet jelzésen térünk vissza a János-réti parkolóhoz.

Nincsenek megjegyzések: