*

*

2010. július 29., csütörtök

Bánkút, Bálvány, Faktor-rét, Lillafüredi pisztrángtelep (2010.07.29.)




Bánkút kb. 900 m tengerszint feletti magasságban, a Kis- és Nagy-fennsík (Bükk-fennsík) találkozásánál fekszik. Nem település, hanem a bükki túrázás legnagyobb központja, számtalan turistaút indul innen. Itt található továbbá a Fehér Sas Panzió és Étterem (a néhai, hányatott sorsú Bánkúti Turistaház, melynek helyzete végül a közelmúltban megnyugtatóan rendeződött), a Bánkúti Síklub központja és Síháza (amely nemcsak pihenőház, de már egy étteremnek is otthont ad) és Magyarország legnagyobb sípályarendszere. Vízhez az épületek a Bán-kútból jutnak, ami nagy kincs a fennsíkon. A gyönyörű környezet és a hegyvidéki éghajlat minden évszakban számos látogatót vonz... illetve vonzana, mert autóval feljutni egyre vakmerőbb vállalkozás a Garadna völgyéből felvezető út gyalázatos állapota miatt (de erről majd a másik blogban...)

Szóval ma csak egy kisebb, néhány kilométeres sétát tettünk, talán nem is volt  ez túra... a szintkülönbség sem volt több 100 m-nél. Először Bánkútról indulva a zöld kereszt jelzésen, minimális emelkedő és kb. 1 km-es gyaloglás után felértünk a Bálványra, mely a Bükk második legmagasabb pontja, 956 m tengerszint feletti magasságban. A legmagasabb Istállós-kő csupán 2 m-rel van magasabban. A Bálvány tetején viszont kilátó található... sajnos életveszélyesnek minősített állapotban. Az alsó kilátószint fa padlózata korhadt, sőt egy helyen le is szakadt... felmerül a kérdés, egy ilyen népszerű helyen, vajon miért hagyják ezt így (majd erről is a másik blogban írom le bővebben a véleményem)... A figyelmeztető tábla ellenére mi azért felmentünk... egészen a felső szintig, ahonnan három panorámaképet is készítettem. (A másik kettő olyan nagy, hogy ide nem lehet feltölteni.)

nyugat - észak-nyugati irányban készült kép a Kékestetővel, Mátrával



 Bánkútra visszatérve délre indultunk a kb. 1,5 km-re található Faktor rétre. Bánkútról több, kellemes, viszonylag kisebb szintkülönbségű, néhány kilométeres séta tehető a fennsík gyönyörű rétjein, ligetes és sűrűbb erdeiben. Innen számos jelzett turista- és sífutó-, valamint kerékpáros út is indul, úgyhogy kevésbé gyakorlott túrázók is bátran válogathatnak a lehetőségek közül, eltévedni nemigen lehet.


A Faktor réten található az un. Faktor-réti madonna, ahol korábban az erdei munkások, favágók, szénégetők gyűltek össze imát mondani, ezért a kis Mária képet védőszentjüknek, védelmezőjüknek tekintették. Nekünk egy kedves családi emlék is fűződik a helyhez: pár éve elhunyt, idős, Bükkjáró rokonunknak állítottak itt kicsi, de annál meghatóbb emléktáblát barátai, turista társai.


Bánkútról hazafelé útba ejtettük a Lillafüredi pisztrángtelepet, mely a Garadna völgyében, Ómassától mintegy 4 km-re található.


A telepet 1932-ben létesítették a Margit forrás vízének felduzzasztásával, illetve medencék létrehozásával. Ma már csak itt tenyésztik hazánkban nagyobb mennyiségben a Kárpát-medencében őshonos sebes pisztrángot és más rokon fajokat. A telepen a fogyasztásra történő nevelés és értékesítés mellett komoly nemesítői munka is folyik, és génbankként is komoly feladatot lát el a pisztráng fajok génállományának megőrzésében.



A telepen május 1-től szeptember 30-ig "Erdei halsütöde" üzemel, ahol frissen kifogott és sütött vagy különleges fűszerezésű pácban érlelt és bükkfán füstölt pisztrángot fogyaszthatunk. Sőt mostanában grill csütörtököt is tartanak! Érdemes megkóstolni, mert egészen különleges ízű hal, akár a füstölt, akár frissen sütött változatát választjuk. Nekünk nagyon ízlett most is. :)

Nincsenek megjegyzések: