*

*

2014. december 10., szerda

Túrázás télen



Ebben a bejegyzésben megpróbálom összeszedni azokat a dolgokat, amikre érdemes figyelni, ha télvíz idején indulunk túrázni a hegyekben. Bár ennyi hóra, mint a képen látható (2010. februári fotó) sajnos ritkán számíthatunk, azért vannak olyan "apróságok", amelyek miatt teljesen másként érdemes már tervezni is ezeket a kirándulásokat, mint nyáron.
Először is, már a túraútvonal tervezésénél nem árt, ha figyelembe veszünk néhány dolgot. Talán banalitásnak tűnik, de pláne mint én, innen az alföld "aljáról" indulva gondoljunk arra, hogy a hegységekben, még a középhegységekben is jóval hidegebb, néha teljesen más időjárás van, mint a városokban. Ez még mondjuk a Bükk tekintetében Miskolcra is igaz... Ha lehet, előzetesen tájékozódjunk! Másrészt a téli túra tervezésénél mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a nappali, világos időszak sokkal rövidebb, mint nyáron, így túl hosszú túrákat ne tervezzünk, hacsak nem akarunk sötétben is menetelni, bár azért az kemény mínuszokban nem jó móka. Harmadrészt, ha hó van, pláne ha nagy, abban sokkal nehezebb gyalogolni, és hát a gyalogösvényeket, turista utakat viszonylag ritkán takarítják... :) Emiatt sokkal -de tényleg sokkal- lassabban fogunk haladni, mint nyáron, és sokkal jobban el is fáradunk. Mindezek miatt én javaslom, hogy a nyári időszakban megszokottaknál jócskán rövidebb túrákat tervezzünk, szerintem fele-kétharmad hosszúság bőven elég.

A következő lényeges kérdés a felszerelés. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy télen, a hóban, hidegben, hatványozottan fontos a réteges és megfelelő öltözet. Ezek a cuccok sajnos nem olcsók, de nem éri meg rajtuk nagyon spórolni, a kabáton és a bakancson biztosan nem. A jó kabát mindenképpen víz- és szélálló, az izzadság miatt keletkező párát, nedvességet azonban átengedi, legalábbis a belső rétege. Ma már nagyon sok ilyen dzsekit lehet kapni, érdemes ezeket szakboltokban megvenni. A másik kardinális kérdés a cipő. Természetesen itt is alap a vízállóság, jó hőtartás, és persze nem árt, ha minél kevésbé csúszik a havon-jégen a talpa. Én személy szerint a bakancsot preferálom, és egy ilyen (persze impregnáló spray-vel kezel) , marhabőr bakancsban vonulok:

A ruházat többi részéről most nem írnék, de a kezek és a fej védelmére is mindenképpen gondoljunk (hőveszteség szempontjából nem elhanyagolható)!

Amit még érdemes vinni, én legalábbis mindenképpen beraknám a hátizsákba a szokásos, térkép-tájoló-kés stb. túlélő cuccokon kívül az a meleg ital (leginkább tea, alkoholt ne fogyasszunk, vagy csak igen kis mennyiségben pl. rumos teaként), valamennyi száraz táp (például a teához kiváló a házilag sütött pogácsa :) ), zseblámpa, gyufa (bár télen nem egyszerű tüzet gyújtani, mert miden nedves), és mobiltelefon feltöltve, ha segítséget kell hívnunk...

Ha pedig már elindultunk... Télen, amellett, hogy a hó miatt nehezebben járhatók az ösvények, nehezebben is láthatók és találhatóak meg adott esetben. Sokszor a köd is nehezítheti a tájékozódást, az erős hóesésről nem is beszélve. Ítéletidőben ne induljunk el, ha mindenképpen kirándulnánk, inkább maradjunk a települések közelében. Erős hidegben -túl a fent részletezetteken- az ember sokkal hamarabb kifárad, az izommunka több energiát felemészt, úgyhogy legyünk óvatosak, ilyenkor veszélyes lehet nagyon eltévedni. Télen ne induljunk egyedül, mindig többen túrázzunk, én azt javaslom.


Amennyiben azonban az ember betart és figyelembe vesz néhány alapszabályt, a téli túrázás páratlan élmény lehet, még akár a saját középhegységeinkben, így a Bükkben is... Kalandra fel tehát, remélem, lassan a kellő mennyiségű hó is megérkezik a hegyekbe, itthon is.



 

Nincsenek megjegyzések: