*

*

2011. március 13., vasárnap

Bükkszentkereszt - Lófő tisztás - Kőlyuk-galya - Galya-árnyék - Lófő tisztás - Bükkszentkereszt (2011.03.12.)A túra hossza: 5 km, a szintkülönbség: 150 m.

Bükkszentkereszt déli részéről indulunk el, a Dorongosi út végéről, ahonnan a IV. Béla emlékműnél kanyarodunk jobbra a Lófő tisztásra.


Kellemesen ereszkedő úton jutunk el a fenyőerdőbe, majd onnan ismét a tisztáson folytatjuk utunkat.
Az Őr-hegy keleti oldala mellett elhaladva térünk rá balra a zöld jelzésre, ahol 1,5 km-es úton felkapaszkodunk a Kőlyuk-galyára.A hóolvadáskor tett túra egyik kellemes "mellékhatása" volt a hóvirágok sokasága, amik éppen kidugták bimbóikat az avar alól, de nem kevés már ki is nyílt.


A hegycsúcs alatt közvetlenül balra fordulunk, és a zöld háromszög jelzésen érjük el a 720 m magas Kőlyuk-galya tetejét.A csúcsról tiszta időben szép kilátás nyílik keleti irányban Kisgyőr felé. Sajnos, amikor mi jártunk itt, párás idő volt, így éppen csak hogy látható volt a völgy a faluval. Innen elvileg északkeleti irányban vezet egy  jelzetlen ösvény, amit mi nem találtunk meg... ezért először a gerincen haladtunk tovább délkeleti irányban, majd egy lapos, sziklás katlan érintése után leereszkedtünk a hegy északi oldalán.

Ez pedig a korábbi kisgyőri lőtér negatív hatása... egy fel nem robbant -talán nem is éles?- lövedék. :( Sajnos, mi a környéken nem egyszer találtunk ilyesmit, volt, hogy be is jelentettük az önkormányzatnál, de semmi intézkedés nem történt, 1 év múlva a "gránát" ugyanott hevert.


Kb. 300-400 m ereszkedés után -amit mi végülis nem az ösvényen, hanem a hegyoldalban, út nélkül tettünk meg- egy szintben haladó erdészeti utat érünk el. 


És íme a hóolvadás túra szempontjából negatív hatása: a hegyről patakokban lefolyó, néhol tavakká duzzadó víz. 
 
A dűlőúton balra indulva, kb. 1 km után érjük el a zöld jelzést, amin visszajutunk a Lófő tisztásra. Innen pedig a kék jelzésen északi irányban haladva Bükkszentkeresztre.

Nincsenek megjegyzések: